Joulukalenteri 4. luukku – Joulun kirjalahjavinkit ja arvonta

Yhteistyössä Tammi

Joulu on perinteisesti kirjalahjojen ja lukemisen aikaa. On ihana vajota sohvan uumeniin joulupäiviksi vain rentoutumaan. Kirjakaupat jakavat mainoskatalogeissa tuoreimpia kirjallisia teoksia joululahjavinkeiksi, mutta minä päätin jakaa teille joulun kirjalahjavinkit omiin lukukokemuksiini perustuen.

JOULUKALENTERI JOULUN KIRJALAHJAT

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuvat: Tammi

Elly Griffiths, Ruth Galloway -sarja

Ruth Galloway on nelikymppinen arkeologi, joka auttaa Norfolkissa etsivä Harry Nelsonia ratkomaan rikoksia. Ruth on akateeminen ja fiksu, maanläheinen ja helposti samaistuttava hahmo – jopa hieman epävarma itsestään. Ruth Galloway -mysteerit sopivat kaikille dekkareista ja jännityskirjallisuudesta pitäville – jopa heille, jotka eivät pidä liian raaoista tarinoista. Vaikka rikoksia tapahtuu, voisin silti kuvailla näitä kirjoja varsin lempeiksi dekkareiksi.

Sarjassa suomennetut osat:

 • Risteyskohdat
 • Januksen kivi
 • Jyrkänteen reunalla
 • Käärmeen kirous
 • Korppikuningas (tulossa maaliskuussa 2019)

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuvat: WSOY

Elena Ferrante, Napoli-sarja

Napoli-sarja kuvaa ystävyksiä Elenaa ja Lilaa sodan jälkeisessä Napolissa. Se kertoo tarinan tyttöjen lapsuudesta aina heidän vanhoille päivilleen asti. Lenun ja Lilan ystävyys on samaan aikaan tiivis, etääntynyt, monimutkainen, raskas ja rakastava – melkein sanoinkuvaamaton. Ferrante kuvaa koukuttavasti tyttöjen ystävyyden ohella myös rapistuneen, synkän ja elämäntäyteisen Napolin ja sen aikaisen Italian ja maailman epäkohtia. Kun tarinaan pääsee kiinni, siitä ei pysty irroittamaan otettaan. Sarjasta on juuri ilmestynyt neljäs ja viimeinen osa Kadonneen lapsen tarina ja sen lisäksi HBO:lta on alkanut sarjaan perustuva tv-sarja.

Napoli-sarjassa ilmestyneet:

 • Loistava ystäväni
 • Uuden nimen tarina
 • Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
 • Kadonneen lapsen tarina

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuva: WSOY

Antti Heikkinen, Kehveli

Kehveli on selviytymistarina. Ja veijaritarina. Kehvelistä ja hänen elämästään. Tarinassa seurataan perheen kuopuspoikaa Kehveliä aina syntymästä kuolemaan. Matkan varrella sattuu ja tapahtuu, ja kirjoitetaanpa samalla Suomen historiaa vielä uusiksi, kehvelimäiseksi. Jos pidät suomenkielisestä kirjallisuudesta eikä sodanaikainen kirjallinen maisema vielä tule korvista ulos, niin ehdottomasti suosittelen lukemaan. Kehveli – vaikka kuvaakin näitä suomalaisia sodanaikaisia ja -jälkeisiä aikoja – on varmasti erilaisin tarina, jonka olet lukenut!

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuva: WSOY

Gail Honeyman, Eleanorille kuuluu ihan hyvää

Eleanor on hyvin organisoitunut ja outo. Hän asuu yksin ja on sosiaalisesti vähän kankea ja suorasukainen. Ihmiskontakteja hänellä ei juuri ole eikä ystäviä. Eleanor on yksinäinen vaikka hänelle kuuluu ihan hyvää. Alkuun jopa hieman myötähäpeää lukiessa aiheuttava Eleanor saa lopulta huomata, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Eleanorille kuuluu ihan hyvää on tarina yksinäisyydestä ja erilaisuudesta. Se kosketti minua syvältä ja kuuluu siten ehdottomasti vuoden 2018 (ellei jopa kaikkien aikojen) parhaisiin lukemiini kirjoihin.

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuvat: Gummerus Kustannus

Jojo Moyes, Louisa Clark -sarja

Louisa Clarkista kertova trilogia alkaa kirjasta Kerro minulle jotain hyvää, jossa Louisa Clark aloittaa onnettomuudessa halvaantuneen Willin avustajana. Will on katkera ja hänen on vaikea hyväksyä sitä, että ei voi enää elää elämäänsä entiseen tapaansa. Louisa puolestaan voisi tehdä mitä vain, mutta on jumiutunut eikä oikeastaan uskalla elää, kunnes Willin avustajana toimiminen saa rattaat pyörimään siten, että mikään ei ole enää ennallaan. Tämä kirja sai minut itkemään vaikka en kirjoja lukiessa koskaan itke. Yksi parhaista kirjoista koskaan!

Louisa Clark -trilogia:

 • Kerro minulle jotain hyvää
 • Jos olisit tässä
 • Elä rohkeasti

Muut suomennetut teokset Jojo Moyesilta:

 • Ole niin kiltti, älä rakasta häntä
 • Parillisia ja parittomia
 • Ne, jotka ymmärtävät kauneutta
 • Kuinka painovoimaa uhmataan (tulossa tammikuussa 2019)

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuva: Gummerus Kustannus

Laurent Gounelle, Matka yli onnen esteiden

Matka yli onnen esteiden on self help -romaani eli niin sanotusti tietokirjallisuutta romaanin muotoon kirjoitettuna. Julian ei ole tyytyväinen elämäänsä vaikka kaikki on päällisin puolin ihan hyvin. Hän matkustaa Balille lomalle ja päättää samalla vierailla paikallisen kuuluisan parantajan luona. Viisaan parantajan avulla Julian tutustuu rajoittaviin ajatuksiinsa ja uskomuksiinsa ja oppii, kuinka voi tulla onnelliseksi. Tämä self help -romaani on mielenkiintoinen matka Balille ja omaan itseen. Pitkästä aikaa koin, että jokin self help -kirja puhuttelee minua kunnolla, ei vain sieltä täältä vaan ihan kokonaisuudessaan. Tässä ei ollut mitään ylimalkaista “Onnellisuus on asenne” höpötystä vaan NLP:tä opiskellut Gounelle on tarttunut yleisiin rajoittaviin uskomuksiin, jotka ovat varmasti monelle tuttuja. Laurent Gounellen seuraava suomennettu teos Sinä päivänä opin elämään ilmestyy maaliskuussa 2019.

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuva: Gummerus Kustannus

Clare Mackintosh, Anna minun olla

Annan vanhemmat ovat tehneet itsemurhan ja Anna on yrittänyt jo yli vuoden tulla tapahtuneen kanssa sinuiksi. Kun äidin kuoleman vuosipäivänä Anna saa viestin, jossa on vain sanat ”Itsemurhako? Mieti vähän.”, koko juttu kääntyy päälaelleen. Anna ryhtyy selvittämään, mitä äidille ja isälle tapahtui, mutta joku on asiasta toista mieltä. Joutuuko Anna ja hänen pieni vauvansa vaaraan, jos Anna ei jätä menneitä menneeksi?

Clare Mackintoshin trillerit ovat koukuttavaa lukemista. Kirjat ovat kaikki yksittäisiä tarinoita ja ne voi lukea missä järjestyksessä haluaa. Ensimmäisenä suomennettu Annoin sinun mennä räjäytti trilleripotin Suomessa enkä ihmettele sitä yhtään, tarina oli sykähdyttävän käänteen myötä aivan loistava! Toisena suomennettu Minä näen sinut oli myös hyvä, joskin ei mielestäni aivan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä. Tämä tuorein tänä syksynä ilmestynyt Anna minun olla oli puolestaan taas oikein hyvää luettavaa. Suosittelen kuitenkin lukemaan kaikki Clare Mackintoshin kirjat, jos tykkää trillereistä.

Clare Mackintoshin suomennetut teokset:

 • Annoin sinun mennä
 • Minä näen sinut
 • Anna minun olla

 * * *

Joulun kirjavinkit lahjavinkit

Kuva: Otava

Libby Page, Pinnalla pysymisen taito

26-vuotias Kate ja 86-vuotias Rosemary tutustuvat toisiinsa, kun toimittajana työskentelevä Kate saa tehtäväkseen kirjoittaa lehtiartikkelin sulkemisuhan alla olevasta maauimalasta, jonka uskollinen asiakas Rosemary on ollut liki koko elämänsä. Naiset ystävystyvät ja ryhtyvät yhdessä maauimalan pelastusprojektiin.

Tähän kirjaan sopii kiistatta kliseinen sana “elämänmakuinen”. Vaikka alkuun ajatus kirjasta, jossa pelastetaan maauimalaa ei välttämättä sykähdytä, niin kirja on erittäin mielenkiintoinen. Tarina on mielestäni jollain tapaa tavallista ihmistä lähellä ja siihen on helppo samaistua, samoin kuin päähenkilöihinkin – oli nuori tai vanha. Huomaan vieläkin silloin tällöin ajattelevani kirjaa, sen henkilöitä ja tapahtumia. Vahva suositus!

 * * *

CASA JOULUKALENTERI MANHATTAN BEACH KIRJA-ARVONTA

Arvonta on päättynyt!

Sain valita Bonnierin omistamien kustantajien (mm. WSOY, Tammi) kirjoista itselleni joululahjan ja valitsin Tammelta Keltaisen kirjaston kustantaman Manhattan Beach -kirjan, jonka on kirjoittanut Jennifer Egan. Sain myös mahdollisuuden arpoa teille lukijoille toisen kappaleen samaisesta kirjasta ja jättämällä vapaamuotoisen kommenttisi tähän postaukseen olet mukana Manhattan Beach -kirjan arvonnassa.

Arvonnan viimeinen osallistumispäivä on 8.12.2018, arvonta suoritetaan heti seuraavana päivänä ja voittajalle ilmoitetaan voitosta sähköpostitse kommentin yhteydessä jätettyyn sähköpostiosoitteeseen (sähköpostiosoitteesi ei näy julkisesti). Muistathan siis varmistaa että kirjoitat osoitteesi oikein!

Arvonta on päättynyt!

Onnea arvontaan ja mukavaa joulunodotusta toivottaen,

Irina, White & Fresh -blogista


Lue lisää Irinan kirjavinkkejä ja tutustu elämänmakuiseen boheemiin kotiin!

Irina Soderholm White fresh blogi banneri

57 kommenttia “Joulukalenteri 4. luukku – Joulun kirjalahjavinkit ja arvonta

 1. Kirjalahjat on omia suosikkeja. Kiva antaa ja saada. Mukaan arvontaan 🙂

 2. Manhattan Beach- kirja kiinnostaa, erityisesti tarinan sijoittuessa New Yorkiin.

  Olisi ihanaa saada joku kirja jouluksi!

 3. Sohvannurkka ja lukutoukkailu on parasta kaamoksen keskellä, messissä siis !

 4. Kiitos hyvistä lukuvinkeistä. Joulu, hyvä kirja ja suklaa, voi mikä yhdistelmä.

 5. Mukana arvonnassa. Kirjat ovatkin mielenkiintoisia, kun ne vievät ikään kuin mukanaan, kun rupeaa lukemaan.

 6. Kirjat ovat toivelistallani kyllä ehdottomasti ykköspaikalla. Ihana saada lahjaksi kirja johon voi sitten uppoutua joulun välipäivinä.

 7. Mukana arvonnassa, aina kiva aloittaa uusia kirjoja ja varsinki sarjoja

 8. Arvonta on päättynyt! Kiitos kaikille osallistujille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *