Joulukalenteri 20. luukku – 5 vinkkiä joulukattaukseen

Kattaus on puoli ruokaa ja jouluna minusta sen merkitys korostuu entisestään. Pöydän ympärille kerääntyy ne ”nearest and dearest”, eli lähimmät ja rakkaimmat – miksei siis panostaisi myös tunnelmaan ja visuaalisuuteen ihan täysillä. Tänään joulukalenterimme 20. luukusta paljastuukin minun 5 vinkkiäni juhlavaan kattaukseen!

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

1. Pöytäliina

Joulupöytä ei ole mitään, ellei pohjaksi laita juhlavuutta lisäävää pöytäliinaa. Se voi olla yksivärinen, jolloin astioilla voi vähän irrotella tai monivärinen / kuviollinen, jolloin astioiden tulee olla yksivärisiä sekamelskan välttämiseksi. Jouluna itse suosin valkoista liinaa, sillä valkoinen on nyt vain yksinkertaisen tyylikäs ja se luo neutraalin pohjan koko kattaukselle.

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

2. Astiat ja lasisto

Loihdi kattaukselle yhtenäinen ilme kattamalla pöytään toisiinsa sointuvat lautaset ja lasit. Minä käytän jouluna kristallilaseja, joskin näihin aiemmin tässä kuussa vietettyihin pikkujouluihin valikoitui Iittalan Verna -lasit. Yksinkertaisten viinilasien pariksi laitoin koristeelliset Hobstarin Libby -lasit vesilaseiksi. Vesilasin paikkahan on aina kattauksen oikeassa reunassa viinilasin vieressä. Vaikka kattauksessa saa olla luova, lasien ja aterimien tulee olla mielestäni niille kuuluvilla paikoilla – näistä kuvista jätin aterimet pois ihan vain visuaalisuuden vuoksi. Viinilasin jalan voi myös muuten koristella solmimalla siihen esim. silkkinauhasta rusetin. Pieni, mutta huomattava detalji!

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

3. Kerroksellisuus

Tämä kohta sopii edelliseen, eli astioihin. Kattaukseen saa moniulotteisuutta ja mielenkiintoa kattamalla astioita päällekkäin, mutta muista kuitenkin käytännöllisyys… Tällä aterialla me tarjoilimme alkusalaatin, joka sopi nauttia syvistä kulhoista. Ne katoin pääruokalautasten päälle ja kolinan välttämiseksi laitan aina servietin lautasten väliin. Nekin voivat olla eri tavoin väliin taiteltuna (minä laitoin pitkäksi ja kapeaksi ja taitoin päät lautasen alle) ja helposti myös erikuvioiset kuin varsinaiset lautasliinat, mikäli värimaailma säilyy samana.

Tässä kattauksessa oli molemmista harmaa-valkoinen sävy. Lautasten väliin laitettava servietti on käytännöllisyyden lisäksi myös oiva kikka saada lisää väriä ja koristeisuutta kattaukseen. Jos kotoa löytyy katelautaset, käytä niitä. Jos erillisiä katelautasia ei ole, voi pöytäliinan päälle laittaa vielä tabletit tai kaitaliinan. Kokeile kaitaliinaa tai liinoja myös eri päin, pitkittäin tai poikittain vastapäisten ruokailijoiden kesken, sillä aina sen ei tarvitse olla se perinteinen yksi kappale keskelle pöytää sijoitettuna. Tarkista toki, ettei liinojen saumat aiheuta lautasten heilumista.

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

4. Koristeet

Kattauksessa koristeiden osa on suuri. Eihän ne lautaset yksistään miltään pöydällä näytäkään. Tässä kattauksessa minä panostin kynttilöihin – kuten aina – sekä jouluisiin elementteihin.

Koristeissa vain mielikuvitus on rajana! Minä laitoin kynttilänjalkoihin sammalta ja katoin pöytään havunoksia sekä puolukanvarpuja. Suosin itse sellaista ”center piece” -henkistä asettelua, eli kerään mielelläni yhden näyttävän elementin pöytään sinne tänne ripottelun sijaan. Yritän välttää sellaista pikkusievää ja joskus suuremmat asiat vain toimivat pientä piiperrystä paremmin.

Koristelussa kannattaa muistaa myös korkeuserojen hyödyntäminen sijoittamalla pöydälle esim. eri korkuisia kynttilänjalkoja. Minulla kynttilänjalat olivat tässä samanlaisia, mutta lisäksi laitoin tuikkuja mataliin kristallilaseihin ja varsinaista joulufiilistä tuovat tietenkin porofiguurit. Näiden avulla syntyy tarpeeksi korkeuseroja. Patterivalosarjan kotelon piilotin havujen alle ja kuinka kaunista lisävaloa se antaakaan havujen seassa loistaessaan!

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

5. Servietit

Kattauksen kruunaa servietit – se minkälaiset ne ovat ja miten ne on aseteltu / taiteltu. Jouluaattona pöytäämme tulee valkoiset ja paksut kangasservietit. Sellaiset, jotka pysyy itsestään pystyssä taiteltuina. Ne ovat vain kaikista juhlavimmat servietit, jotka tiedän. Käytän kuitenkin todella usein paperisia, sillä niillä saa vaihtelua kattauksen ilmeeseen sekä tarpeen mukaan myös väriä. Sujautin tässä kattauksessa yksinkertaiset hopeiset renkaat serviettiin ja availin vähän sen reunoja ulospäin. Halusin servietin näyttävän kuin aukeavalta kukkaselta ja täyttävän suuren osan alkuruokalautasen pinta-alasta.

Joulukattaus Joulukalenteri Checklist-blogi

Koska jouluaaton kattaus on itselleni tärkeä, on se mietitty tämän vuoden osalta jo hyvissä ajoin. Ehkäpä kerkeän vilauttamaan sen teille vielä juuri ennen aattoaamua, pöydän katan valmiiksi yleensä jo aatonaaton iltana. Tänä vuonna aamupuuron saa siis luvan kanssa nauttia sohvalla Lumiukkoa katsellen! Vaikka valko-harmaa värimaailma onkin mieleen, taitaa tämän vuoden kattaus olla valkoisen ja kultaisen liitto ripauksella särmikästä mustaa!

Ihanaa joulunodotusta kaikille – enää 4 yötä jouluun!

Jouluisin terveisin,

Heidi, Checklist-blogista


Lue lisää Heidin herkullisia reseptejä ja ihastu kauniin skandinaaviseen ja tunnelmalliseen kotiin!

CHECKLIST BLOGI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *